DIA: diumenge, 21 de juny de 2009

HORA I LLOC DE SORTIDA: 7h. del matí a la Plaça de la Font Picant.

CAL DUR: esmorzar i dinar, aigua, crema solar, gorra o barret, i com sempre, un bon calçat. Aconsellem portar bastons.

DURADA ESTIMADA: 3 hores.(pujada) Distància: 6,5 Qm. Desnivell: 700 m.

NIVELL DE DIFICULTAT: Mitjà

Possibilitat de pujar i baixar amb el cremallera: Es dóna la possibilitat a les ersones que no vulguin pujar a peu, de fer el trajecte amb el cremallera. Els horaris i el preu del cremallera els trobareu al final del programa.

PREU AUTOBÚS: 8 euros soci , 10 euros no soci

ORGANTIZA: Club Excursionista Sant Julià de Ramis.

INFORMACIÓcal apuntar-se prèviament al telèfon 972 171615 (vespres) o al següent correu-e: tonymd@wanadoo.es

La ruta per muntanya de Queralbs a Núria es farà a peu. L’excursió, que comença a l’entrada del poble de Queralbs, on cal cercar els senyals del sender GR 11 que ens acompanyaran fins a Núria, segueix l’antic camí dels pelegrins o camí vell, que abans de la construcció del cremallera, inaugurat l’any 1931, era via d’accés al santuari de Núria. Per als amants de l’arquitectura i la història aquesta ruta permet descobrir petits racons inhòspits i interessants. L’itinerari va flanquejant els vessants orientals de Fontalba, pujant suaument entre un bosc frondós de fulla caduca i pi negre. Aviat la gorja del riu Núria es va fent estreta i el camí s’hi endinsa guanyant alçada de forma atrevida. El paisatge es torna agrest i van predominant les formes rocoses aspres, rocoses i verticals. La vegetació arbòrea esdevé escassa i el prat alpí guanya espais. El riu salta els desnivells, escumejant en petites cascades. Passem la via del cremallera i després la balma de Sant Pau. Sobre el camí, es dreça imponent l’alta paret de la Dent d’en Rossell. La vista sobre l’entorn és magnífica.

Destaquen, a llevant, la gran forma voluminosa del Balandrau i la profunda gorja del riu Freser. El camí canvia de banda, cap a la dreta, passant el riu pel pont del Cremal. Més amunt, arrapat a la roca, es veu el sender com descriu ziga-zagues; a l’esquerra, per sobre del camí, s’endevina la via del cremallera. Al cap d’una estona passem l’indret del salt del Sastre i més amunt, la balma de Sant Pere, des d’on es pot veure el salt del riu anomenat la Cua de Cavall. Es passa la via per sota i s’arriba al pla de Sallent, ja en ple ambient d’alta muntanya; el camí s’enfila una mica més i es fa cap a la creu d’en Riba, des d’on es té una magnífica panoràmica de l’alta vall de Núria, amb l’estany artificial i el santuari encerclats pels alts cims del circ. L’excursió s’acaba en arribar al santuari. La tornada es pot fer en cremallera, o bé pel mateix camí.

*Botó dret- veure imatge, per ampliar l'imatge.