25 DE FEBRER DE 2018

Lloc de sortida: Plaça de l’Església  de Sant Julià de Ramis

Hora sortida: 9:00h.    Hora arribada: 13h.

Dificultat: baixa

Cal dur: esmorzar

Llocs d’interès al llarg del recorregut:

  1. Veïnat d’Olivars, amb les restes de l’ermita de Sant Joaquim d’Olivars. És un edifici romànic, d’una nau amb la volta esfondrada i l’absis, en bona part caigut. La porta a la façana occidental és del 1633.
  1. Rabós del Terri. És dalt d’un cim, a la vora dreta del riu Terri, i abans de la integració al municipi de Cornellà, l’any 1976, formava part del terme municipal de Sant Andreu de Terri juntament amb el poble de Santa Llogaia.
  2. Castell de Ravós del Terri El castell va ser aixecat als segles XIV i posteriors a redós de l’església. Conserva bona part de la seva estructura medieval amb quatre torres cilíndriques i murs amb merlets, que configuren una planta trapezoïdal amb un pati interior. Ja al segle XIX, amb la desamortització, esdevé casa de pagès.
  3. Església romànica de Sant Cugat. El lloc ja està edificat des del s. IX i l’església de Sant Cugat és coneguda des de finals del s. XI, bé que els elements més antics que conserva – els murs i els arcs lombards – són del segle XII. La resta de l’edifici és del segle XIII i cal destacar-ne les pintures murals que es troben a l’interior de la volta de l’absis. Són de finals del segle XIII i representen el pantocràtor dins l’aurèola aguantada per dos àngels, i els quatre evangelistes. amb els símbols del sol, la lluna i dos querubins. Se suposa que el seu autor fou un pintor itinerant que és conegut amb el sobrenom de Mestre de Ravós. Aquestes pintures, força esborrades pel pas del temps, vares ser refetes i ara es poden contemplar amb tota nitidesa.
  4. Sant Andreu del Terri. Antic cap del municipi del mateix nom, a la vall baixa del Terri, fou agregat a Cornellà del Terri l’any 1976. El monument més destacable del poble és l’església parroquial, esmentada ja l’any 1092 en el testament del noble Bernat Joan. És d’estil romànic, amb moltes restes del segel XII. Consta d’una sola nau amb absis semicircular arrodonit per un ràfec senzill. El campanar té forma rectangular, és de mamposteria, i fou fabricat a començaments del segle XV. Com a curiositat artística remarcable senyalem que el centre de l’abis es conserva un baix relleu que representa un àngel en posició horitzontal. A la façana sud hi ha una portada d’arc de mig punt. Pel que fa al veïnat, és format per una sèrie de masies aïllades, majoritàriament de pedra i destinades a la tradicional activitat del camp. Cal destacar l’interès d’un antic pont sobre el Terri, probablement construït a l’època medieval. Aquest pont, actualment es troba situat a pocs metres d’un de més modern per on passa la carretera que duu a Cornellà.
  5. Santa Llogaia del Terriamb la seva església parroquial de Santa Llogaia, d’origen romànic molt modificada, dedicada a santa Leocàdia (o Llogaia). És un poble de masies esparses, situades a banda i banda del Terri, amb un seguit de veïnats com els de Carol, Juià Prades i les Serres. Destaca l’església parroquial, romànica, d’una sola nau i molt modificada al llarg dels segles. Segons Josep M. Corominas i Jaume Marquès, l’any 1528 va construir-se el cor i es va cobrir la torre; el 1545 es recobria l’església, i el 1556 s’erigí l’altar de la Verge Maria, al qual, dos anys més tard, s’hi col’locava un retaule pintat per Vicenç Sabrià de Girona. A l’interior del temple hi ha una pica baptismal romànica. També es conserva una creu d’estil plataresc i un reliquiari d’argent, a més d’un incenser, tots datables del segle XVI.