Dia: 21 de Febrer

Hora: 8.30 h

Lloc de trobada: Plaça de la font. St. Julià de Ramis
Distància : 
7,95 km

Desnivell acumulat pujant: 421 m

Altitud màx. : 557 m

Altitud min. : 165 m

Dificultat tècnica: Moderada

Temps: 4 hores amb aturades.

Cal dur : Calçat adequat, aigua, i esmorzar si es vol.

Powered by Wikiloc

 

Sant Grau és una muntanya a ponent del terme municipal de Sant Gregori, al Gironès. Separa les valls del Ter i de la Riera de Llémena.

El punt de partida d‘aquesta excursió és el cementiri del barri de l’Església de Sant Gregori, on es pot deixar el cotxe sense dificultat.

Una mica d’història:

El Puig de Sant Grau: l’ermita de Sant Grau i el Castell de Tudela

El municipi de Sant Gregori és a la rodalia de la ciutat de Girona i és el primer poble d’entrada a la Vall de Llémena. Sobre el poble s’erigeix el Puig de Sant Grau, nom que prové de la capella que encara resta dreta en aquest lloc, entre pinedes i alzines sureres. A la muntanya de Sant Grau, hom pot trobar restes de l’antic castell de Tudela d’entre els segles X i XI, i de la capella de Sant Grau (ambdues edificacions situades en el cim estratègic del mont).

Del castell, denominat castell de Tudela, (que després la guerra del 36-39, es va canviar el nom per Tudela de Ter) se’n tenen referències ja al segle XI.

Com a anècdota, es diu que el rei Pere el Gran es va allotjar al Castell al segle XIII.

A l’actualitat només es pot veure les restes del castell amb una torre, però deuria haver estat un magnífic castell amb unes vistes impressionants.

La capella és just al costat, i probablement mantenia un vincle amb el castell. Podria tractar-se d’una construcció romànica amb una sola nau i un absis semicircular (les poques restes dificulten el seu estudi i datació exacta) i amb una porta de mig punt amb un rosetó petitó de rajol a la façana principal.

Agraïments:

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3473003

http://www.llemena.com/ca/content/el-puig-de-sant-grau-lermita-de-sant-grau-i-el-castell-de-tudela-sant-gregori