DIA: Diumenge, 25 de Gener de 2015

HORA I LLOC DE SORTIDA: 8:30 h. del matí de la Plaça de la Font Picant de Sant Julià de Ramis. Cotxes particulars fins a Sant Mateu de Montnegre.

CAL DUR: calçat per caminar, aigua i esmorzar.

LONGITUD: 11km

DESNIVELL: 350 m

DURADA: 3:30 hores (parades a part).

NIVELL DE DIFICULTAT: mitjana.

INFORMACIÓ:  Pilar  pilarbanyoles@gmail.com  .

ITINERARI

Caminada per notar el batec de les Gavarres ja que caminarem pel seu propi cor. Suredes, pinastres i altres formacions forestals amaguen les traces de les antigues activitats humanes que antigament feien bullir les Gavarres.

Les nostres passes ens portaran a conèixer l’interior de les frondoses Gavarres. Boscos d’alzines i suros, arbres de fulla fosca que han donat nom a aquest racó de les nostres muntanyes. Deixeu-vos impressionar per les vistes dels del Montigalar, des d’on  es percep el caràcter de Montnegre i el distingeix de la plana empordanesa.

Sant Mateu i Santa Maria de Montnegre són testimonis muts de l’antic poblament d’aquestes muntanyes. Les famílies vivien en masos dispersos, les esglésies eren el centre de la comunitat, social i espiritualment. Geològicament ens trobarem en un punt de trobada entre el granit que dóna lloc a valls obertes i formes arrodonides, amb l’esquist, propi de relleus escarpats i de roqueres imponents. Avui en dia encara podem trobar testimonis de suros pelats i de la gestió que cada propietari exerceix a les seves finques. També veurem a les fondalades castanyers malalts lluitant contra les noves plagues.