DIA: diumenge, 12 de maig de 2013.

HORA I LLOC DE SORTIDA:

–   9h. del matí de la Plaça de la Font Picant (davant de l’ajuntament de Sant Julià de Ramis).

– Els que surtin de Girona, es poden posar en contacte amb la Carme Fornells. Telèfons:  972 244 785 / 629 482 412

– 9’30h. a l’aparcament del parc de Sant Salvador de Santa Coloma de Farners.

 CAL DUR: esmorzar, aigua i un bon calçat.

 DURADA ESTIMADA: 3h (inclosa aturada per esmorzar).

 NIVELL DE DIFICULTAT: Fàcil. Desnivell: 442 metres.

 Aquesta ruta circular d’itinerari plàcid transcorre per la depressió de La Selva i enllaça per camins i corriols el parc de Sant Salvador amb el castell de Farners. La varietat de terrenys combinada amb la vegetació rica i abundant fa que els diferents indrets, amb l’aigua de la riera de Santa Coloma i el verd intens de primavera, no deixin ningú indiferent.

Recorregut (anada): parc de Sant Salvador, font Picant, camps de vivers, cases senyorials de Ca l’Oller i Ca l’Oliveres, Can Miquel, castell de Farners, turó del Vent i ermita de la Mare de Déu de Farners.Recorregut (tornada): corriol de baixada del trencacames, camps de vivers, font Picant, parc de Sant Salvador.

Per saber-ne més …

Mare de Déu de Farners: l’actual ermita de Farners és un edifici romànic construït fa uns 200 anys, precedit per una vistosa porxada i que té com a capçalera part de la nau i l’absis de l’església de Santa Maria. Probable capella del castell proper del s. XI, però que fou consagrada en ser refeta l’any 1200. La barreja d’estils no afecta l’interès del conjunt.

Castell de Farners: documentat l’any 1046, era propietat del vescomte Ramon Folch de Cardona i n’eren castians la família Farners. La fortificació guarda de la primera època constructiva els amplis murs baixos i la torre de l’homenatge romànica que presideix el recinte. El conjunt militar es complementa amb una cisterna i unes defenses baixes, entre el castell i el turó del Vent.

La construcció actual, restaurada, està constituïda per un recinte en forma de trapezi irregular que envolta una torre sobirana de 12m d’alçada. Cal destacar-ne les espitlleres i els merlets.