VILALLONGA DE TER – SANT PAU DE SEGÚRIES

DIA: diumenge 22 de novembre de 2015.

SORTIDA: 8:00 h. del matí, des de la plaça de l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis. Anirem amb bus. Preu:12 € socis i 15 € no socis. Cal inscripció prèvia.
En cas de no arribar a un mínim d’inscrits (20 persones) anirem en cotxes particulars.

Arribada a Sant Julià a les 17:30 h aproximadament.

CAL DUR: Calçat per caminar, aigua, esmorzar i dinar.

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS( fins el dia 19 de novembre) a:

jcasamitjana60@gmail.com

DISTÀNCIA: 14 Qm. DURADA: 4 hores

DIFICULTAT: Fàcil.

DESCRIPCIÓ DE LA ETAPA:

En aquest tram anem baixant per un riu cada vegada més humanitzat. A diferència de les aigües braves que ens havien acompanyat en el descens des d’Ulldeter, ara el riu baixa més calmat, agafant amplada, solcat per diverses infraestructures hidràuliques que aprofiten, per a usos diversos, aquest important recurs.

Començarem la caminada al municipi de Vilallonga de Ter on el riu s’obre a una plana estreta en la que destaquen les zones de pastura, principalment de bestiar boví. Dins el terme de Vilallonga hi ha dues importants centrals elèctriques, una situada en el nucli de Tregurà i la més antiga, la de Vilallonga, anomenada de Brutau, que fou construïda entre els anys 1903 i 1909.

El poble de Llanars està situat al marge esquera del riu i està configurat per un paisatge obert i assolellat entre prats i camps de conreu, que són els més plans i uniformes de tota la Vall.

Camprodon és un centre de serveis important per als municipis de la Vall. La tradició turística del municipi té origen als inicis del s. XIX amb l’establiment de famílies burgeses durant l’estiu. El nucli es troba a la confluència entre els rius Ter i Ritort. Destaca la façana fluvial urbana amb el pont Nou, construït al s. XII com a element més emblemàtic.

Per Sant Pau de Segúries, el Ter transcorre per les planes al·luvials de la Ral, aprofitades per conreus i pastures i on hi ha un petit nucli de població amb el mateix nom. La central Brandia, just a la sortida de la Colònia Estabanell, al primera colònia industrial que trobem al curs del Ter, recull cinc marques dels nivells que van assolir les aigües en diverses inundacions. En aquest municipi s’hi localitza la Via Romana, antic camí, declarat bé cultural d’interès nacional, que unia el Ripollès amb la Garrotxa.